DoorYvonne Jansen

Bestandstypes Wat is het verschil tussen RGB en CMYK kleurstellingen?

Afbeeldingen kunnen in verschillende kleurinstellingen opgeslagen worden. Wat is het verschil en wat is dan eigenlijk beter?
Kort uitgelegd wordt voor drukwerk altijd CMYK gebruikt en voor toepassingen op een beeldscherm zoals een website, een app of voor televisie wordt altijd RGB gebruikt, maar waarom is dat?

RGB
Als je een foto maakt met je camera, of het nu je spiegelreflexcamera is of met je telefoon, worden altijd bewaard in RGB modus. Bij het maken van een foto wordt namelijk licht ‘gevangen’ in een afbeelding. En lichtkleuren worden opgebouwd uit de drie primaire kleuren rood, groen en blauw.
Onze ogen nemen kleuren ook waar in RGB. De kegeltjes in onze ogen zetten rood, groen en blauw om in de kleuren die we zien.
Bij licht werkt het zo: alle kleuren bij elkaar is wit en geen enkele kleur is dan zwart. Denk maar aan een beeld scherm die uit is en dus geen licht weergeeft, is ook zwart.

CMYK
Maar bij inkt werkt dit nét andersom. Als je daar alle kleuren door elkaar mengt krijg je dus juist zwart. Dat is de reden dat voor drukwerk andere kleuropbouw nodig is. Uit de primaire kleuren Cyaan (blauw), Magenta (roze) en Yellow (geel) kunnen weer honderden nieuwe kleuren worden gemaakt.
Omdat deze drie kleuren samen vaak meer een donkerbruine kleur vormen wordt er in deze druktechniek ook zwart gebruikt als de vierde drukkleur en daarmee ontstaat het CMYK-kleurmodel (met de K van key, om verwarring met de B van blue te voorkomen).

 

Bij een full colour druk worden er dus vier drukplaten gemaakt opgebouwd uit de CMYK kleuren.


Wil je meer weten over bestandstypes of kleurinstelling van bijvoorbeeld jouw foto of logo? Mail ons gerust!

Bedankt voor uw reactie. Voordat uw reactie wordt weergegeven, wordt deze eerst nog handmatig gecontroleerd. Bedankt voor uw begrip.

Reacties (0)

Lees meer:

Media

Hyperdermic Needle Theory

medialandschap

Vroegâh’ is niet altijd beter

Offline wordt meetbaar

De QR-code terug van weggeweest!

Branding

Geen plan. Daar word je arm van

communicatie

Hoe presenteer ik mijn bedrijf op social media?

office manager

Manus is de naam!

Top bedrijf... !! Voelt als familie en staan altijd voor ons klaar, denken goed mee en staan open voor alles. Als Ambtshuis hadden we ons geen beter reclamebureau kunnen wensen.

John van MeeterenBistro & Tapas ’t Ambtshuis

'Horen' wat je wilt als klant en dat vertalen naar vakwerk. Die kunst verstaan ze bij Elan. Prettige en open samenwerking. Zeer aan te bevelen!

Astrid SchimmelGive & Care BV

Nieuw Elan betekent voor mij duidelijke communicatie, snel schakelen op de juiste momenten en een groot team van deskundige mensen die van alle markten thuis zijn.

Joseph SmithHuverba

Wij zijn zeer tevreden over de uitvoering van onze reclame uitingen verzorgd door Elan Media. De lijntjes zijn kort en het contact is prettig. Wij doen graag zaken met Elan Media!

Willy Kerpentiervan Gessel Ramen en Deuren

Een zeer tevreden samenwerking en uitvoering van o.a. de reclame uitingen, website, sociale media en promotie. Alles compleet verzorgd door Elan Media.

Wilco de BruijnDe Toffe Peer

Tineke heel klantvriendelijk aan de telefoon!

Robert van der VlietBerggoed Vastgoed BV

Fijn creatief bedrijf! We hebben goed samen gewerkt. Ze hebben een zeer mooi ontwerp voor mij gemaakt. Alles was netjes en op tijd aangeleverd en zelfs meer dan ik had verwacht. Dit bedrijf is iedereen aan te raden.

Marco van DeeTekenbureau van Dee

Elan Media is een bedrijf dat zich onderscheidt van haar concurrentie door hun vriendelijke, snelle maar tevens ook zeer professionele werkwijze. Ze denken mee en tonen initiatief, dat uit zich in ideeën waar je soms zelf niet eens aan gedacht had. Ook vind ik in Elan Media een zeer prettig sparringspartner als het op reclame en marketing aankomt. Kortom; Ik beveel Elan Media van harte aan!

Corne VeldhuizenBunt ICT

De top in hun werk.

Hein van BoxelStichting Jaimy

Trouwkaart, dagkaart en naamkaartjes laten ontwerpen door één van de ontwerpsters van Nieuw Elan. Echt fantastisch geholpen! Leuke ideeën en kon perfect inschatten wat wij wel of niet mooi vonden. Heel erg prettig samengewerkt, met als resultaat een prachtige trouwkaart! Heel erg bedankt.

Judith

Dankjewel Elan voor de gave huisstijl !

Johnny Van DijkFerro Investments

Leuke en goede stageplaats!

Lisanne Smithjesstagiaire

Ontzettend fijn bedrijf om mee samen te werken. Denken mee, zijn eerlijk over een ontwerp en kunnen een grote en vooral snelle levering aan!

Judith HuibersD-Tec products

Super service!

Berto van den BergGacon Bedrijfswagen Spuiterij

Zeer betrouwbaar en attent bedrijf waar al heel lang dezelfde mensen werkzaam zijn!

Corrie VonkRestaurant 't Veerhuis

Super professioneel bedrijf. Ze zijn flexibel, snel en maken zeer mooi drukwerk. Met kleine aanwijzingen/wensen maken ze met creativiteit en ervaring compleet drukwerk wat vaak bij het eerste concept al klopt. Het is laagdrempelig en denken mee met de laatste ontwikkelingen. Een aanrader!

Quint JesseBeautyBar 22

Nieuw Elan is voor ons een fijne samenwerkingspartner als het gaat om het ontwikkelen en uitwerken van huisstijlen en diverse media uitingen. Er wordt pro-actief meegedacht. Wensen en ideeën vanuit de klantzijde worden creatief omgezet in bruikbare middelen. Door de diverse specialismen onder één dak is het snel en prettig schakelen. Wij bevelen Nieuw Elan dan ook van harte aan!

Jan van GesselGreen Hide Away, Pure Pools

Toppers in hun vak! Creatief, vernieuwend en komen afspraken na. Fijn bedrijf om mee samen te werken!

Corry van RheenenCorry van Rheenen makelaardij

Samen met Elan hebben we een mooie social-media campagne opgestart voor de particuliere verkoop. Professioneel geholpen met onze vragen, heel hartelijk bedankt!

Dick EerbeekPlantencentrum Eerbeek