DoorYvonne Jansen

Bestandstypes Het verschil tussen pixels en vectoren!

Zoals ik in een eerder blog al vertelt heb, zijn er meerdere soorten bestandtypes. En deze bestanden kunnen weer opgebouwd worden uit pixels of vectoren, maar wat is het verschil? De basis is eigenlijk heel simpel: vectoren kan je oneindig vergroten of verkleinen zonder dat je resolutieverlies hebt en bij pixels kan dat niet.

Wat zijn pixels?
Pixels zijn de kleine puntjes waar jouw afbeelding uit opgebouwd is. De resolutie hiervan geven we aan met DPI (dots per inch). Hoe meer dots (pixels) er in een inch zitten hoe hoger de resolutie. Als we een foto dus vergroten/uitrekken dan verplaatsen we de pixels over een groter oppervlak en zitten er dus minder pixels in een inch en gaat de kwaliteit van de foto achteruit.
Bestandstypes als JPG, PNG bestaand altijd uit pixels.

Wat is een goede resolutie?
Voor afbeeldingen die gebruik worden voor een beeldscherm hanteren we 72 dpi. Hiermee zijn je foto’s mooi zichtbaar op bijvoorbeeld je website. Voor drukwerk ligt dit een stukje hoger, hier is de ideale resolutie 300 dpi.

Klanten vragen wel eens hoeveel MB een foto moet zijn voor een goede resolutie. Meestal geven wij als antwoord dat een foto minimaal 1 MB moet zijn maar dit is geen garantie voor een goede kwaliteit. Er zijn veel factoren die de zwaarte van een bestand bepalen. Een bestand met veel MB heeft vaak ook een goede resolutie maar hoeft dus niet altijd zo te zijn.
Twijfel je over de kwaliteit van jouw beeldmateriaal? Wij kijken graag even met je mee.

Wat zijn vectoren?
In tegenstelling tot pixels zijn vectoren niet opgebouwd uit puntjes maar uit ankerpunten. Het bestand onthoud dus het begin- en eindpunt van de paden. Hierdoor kan je het onbeperkt vergroten zonder kwaliteitsverlies.
Vectoren worden meestal gebruikt voor logo’s of illustraties en worden opgeslagen als een Ai of EPS bestand. Een PDF kan ook vectoren bevatten, maar let op: niet ieder logo in een PDF bestand bestaat ook daadwerkelijk uit vectoren.

Wil je meer weten over de bestandstypes van bijvoorbeeld jouw logo? Mail het ons! Heb je een logo die opgebouwd is in pixels maar wil je graag een vectorbestand? In de meeste gevallen kunnen wij jouw logo namaken in vectoren.

Bedankt voor uw reactie. Voordat uw reactie wordt weergegeven, wordt deze eerst nog handmatig gecontroleerd. Bedankt voor uw begrip.

Reacties (0)

Lees meer:

Offline wordt meetbaar

De QR-code terug van weggeweest!

Bestandstypes

Het verschil tussen pixels en vectoren!

Uitgeverij

Betuwe Totaal

Bestandstypes

Wat is het verschil tussen RGB en CMYK kleurstellingen?

medialandschap

Vroegâh’ is niet altijd beter

Design

Boost je logo!

Nieuw Elan is voor ons een fijne samenwerkingspartner als het gaat om het ontwikkelen en uitwerken van huisstijlen en diverse media uitingen. Er wordt pro-actief meegedacht. Wensen en ideeën vanuit de klantzijde worden creatief omgezet in bruikbare middelen. Door de diverse specialismen onder één dak is het snel en prettig schakelen. Wij bevelen Nieuw Elan dan ook van harte aan!

Jan van GesselGreen Hide Away, Pure Pools

Ontzettend fijn bedrijf om mee samen te werken. Denken mee, zijn eerlijk over een ontwerp en kunnen een grote en vooral snelle levering aan!

Judith HuibersD-Tec products

Elan Media is een bedrijf dat zich onderscheidt van haar concurrentie door hun vriendelijke, snelle maar tevens ook zeer professionele werkwijze. Ze denken mee en tonen initiatief, dat uit zich in ideeën waar je soms zelf niet eens aan gedacht had. Ook vind ik in Elan Media een zeer prettig sparringspartner als het op reclame en marketing aankomt. Kortom; Ik beveel Elan Media van harte aan!

Corne VeldhuizenBunt ICT

Leuke en goede stageplaats!

Lisanne Smithjesstagiaire

Nieuw Elan betekent voor mij duidelijke communicatie, snel schakelen op de juiste momenten en een groot team van deskundige mensen die van alle markten thuis zijn.

Joseph SmithHuverba

Een zeer tevreden samenwerking en uitvoering van o.a. de reclame uitingen, website, sociale media en promotie. Alles compleet verzorgd door Elan Media.

Wilco de BruijnDe Toffe Peer

De top in hun werk.

Hein van BoxelStichting Jaimy

Samen met Elan hebben we een mooie social-media campagne opgestart voor de particuliere verkoop. Professioneel geholpen met onze vragen, heel hartelijk bedankt!

Dick EerbeekPlantencentrum Eerbeek

Dankjewel Elan voor de gave huisstijl !

Johnny Van DijkFerro Investments

Top bedrijf... !! Voelt als familie en staan altijd voor ons klaar, denken goed mee en staan open voor alles. Als Ambtshuis hadden we ons geen beter reclamebureau kunnen wensen.

John van MeeterenBistro & Tapas ’t Ambtshuis

Super professioneel bedrijf. Ze zijn flexibel, snel en maken zeer mooi drukwerk. Met kleine aanwijzingen/wensen maken ze met creativiteit en ervaring compleet drukwerk wat vaak bij het eerste concept al klopt. Het is laagdrempelig en denken mee met de laatste ontwikkelingen. Een aanrader!

Quint JesseBeautyBar 22

'Horen' wat je wilt als klant en dat vertalen naar vakwerk. Die kunst verstaan ze bij Elan. Prettige en open samenwerking. Zeer aan te bevelen!

Astrid SchimmelGive & Care BV

Toppers in hun vak! Creatief, vernieuwend en komen afspraken na. Fijn bedrijf om mee samen te werken!

Corry van RheenenCorry van Rheenen makelaardij

Trouwkaart, dagkaart en naamkaartjes laten ontwerpen door één van de ontwerpsters van Nieuw Elan. Echt fantastisch geholpen! Leuke ideeën en kon perfect inschatten wat wij wel of niet mooi vonden. Heel erg prettig samengewerkt, met als resultaat een prachtige trouwkaart! Heel erg bedankt.

Judith

Zeer betrouwbaar en attent bedrijf waar al heel lang dezelfde mensen werkzaam zijn!

Corrie VonkRestaurant 't Veerhuis

Fijn creatief bedrijf! We hebben goed samen gewerkt. Ze hebben een zeer mooi ontwerp voor mij gemaakt. Alles was netjes en op tijd aangeleverd en zelfs meer dan ik had verwacht. Dit bedrijf is iedereen aan te raden.

Marco van DeeTekenbureau van Dee

Tineke heel klantvriendelijk aan de telefoon!

Robert van der VlietBerggoed Vastgoed BV

Super service!

Berto van den BergGacon Bedrijfswagen Spuiterij

Wij zijn zeer tevreden over de uitvoering van onze reclame uitingen verzorgd door Elan Media. De lijntjes zijn kort en het contact is prettig. Wij doen graag zaken met Elan Media!

Willy Kerpentiervan Gessel Ramen en Deuren