DoorAlette Keuken

Media Hyperdermic Needle Theory

Een onderhuidse naald theorie… Klinkt behoorlijk creepy, vind je niet?

Het is dan ook een achterhaalde theorie, maar nog steeds interessant! De HNT werd bedacht rond de jaren 30 als deel van de theorieën rondom het gedrag van de mens. De media kwam omhoog en de maakbaarheid van de samenleving werd bekeken. Begrippen als ‘ontvanger’ en ‘zender’ stonden in een ander contrast dan tegenwoordig. Een andere benaming voor deze theorie was ook wel ‘The Magic Bullet’.

  1. Mensen worden uniform aangestuurd vanuit hun instinct.
  2. Mensen reageren min of meer hetzelfde op een boodschap.
  3. De media vuurt de boodschap vanuit ‘the media gun’ rechtstreeks in het hoofd van de ontvanger (headshot).


Deze theorie is uiteraard getest op meerdere wijzen, de leukste is nog wel ‘The War of the Worlds’. We bedoelen dan niet de film maar een uitzending van CBS van een hoorspel. Een hoorspel was het vroegere ‘radioentertainment’ waar men door stemacteurs en geluiden een verhaal vertelden. In deze wereldberoemde uitzending werd door middel van radioboodschappen gepretendeerd dat de wereld onder aanval was van ‘marsmannetjes’

De radio speelde een stuk na uit het boek ‘War of the Worlds’, geschreven door H.G. Wells. Over de resultaten hiervan wordt nog steeds gespeculeerd. Sommige claimen grootse paniek onder burgers in de Verenigde Staten.

Ongeacht paniek of geen paniek is de theorie achterhaald. Publiek is niet passief en accepteert niet alles wat de media afvuurt. Een toffe theorie, zeker als je kijkt naar de opkomst van de media en propaganda gedurende de Tweede Wereldoorlog die kort daarna begon.

Hoe halen we mensen over? Hoe gaan we om met persuasieve communicatie (gericht op het veranderen of ‘overhalen’ van iemands mening), er wordt zoveel over geschreven.

Iedereen is weer anders, daarom kun je een publiek niet als homogeen bestempelen (natuurlijk hebben we overlappende factoren). Daarnaast denken we allemaal anders over zaken en verwerken we daardoor boodschappen anders en is het merendeel van de mensen dankzij o.a. sociale media niet meer passief.

De sociale media stellen ons in staat om alles zelf verder te spelen. Berichten die vroeger ver weg waren rollen nu via jouw persoonlijke ‘feed’ de huiskamer binnen. Dit is soms heel positief als er ergens een schattig katje ligt te knorren in iemands handpalm maar helaas soms ook heel negatief, denk aan de boodschappen die verzonden werden door IS, fake news en die ene persoon met glitterplaatjes elke ochtend 😉


Bedankt voor uw reactie. Voordat uw reactie wordt weergegeven, wordt deze eerst nog handmatig gecontroleerd. Bedankt voor uw begrip.

Reacties (0)

Lees meer:

communicatie

Hoe presenteer ik mijn bedrijf op social media?

Media

Hyperdermic Needle Theory

Design

Verschillende bestandstypes

Design

Lorem Ipsum

advertising

Online adverteren

Communicatie tijdens Corona

Communicatie tijdens Corona

Elan Media is een bedrijf dat zich onderscheidt van haar concurrentie door hun vriendelijke, snelle maar tevens ook zeer professionele werkwijze. Ze denken mee en tonen initiatief, dat uit zich in ideeën waar je soms zelf niet eens aan gedacht had. Ook vind ik in Elan Media een zeer prettig sparringspartner als het op reclame en marketing aankomt. Kortom; Ik beveel Elan Media van harte aan!

Corne VeldhuizenBunt ICT

Nieuw Elan is voor ons een fijne samenwerkingspartner als het gaat om het ontwikkelen en uitwerken van huisstijlen en diverse media uitingen. Er wordt pro-actief meegedacht. Wensen en ideeën vanuit de klantzijde worden creatief omgezet in bruikbare middelen. Door de diverse specialismen onder één dak is het snel en prettig schakelen. Wij bevelen Nieuw Elan dan ook van harte aan!

Jan van GesselGreen Hide Away, Pure Pools

Leuke en goede stageplaats!

Lisanne Smithjesstagiaire

Samen met Elan hebben we een mooie social-media campagne opgestart voor de particuliere verkoop. Professioneel geholpen met onze vragen, heel hartelijk bedankt!

Dick EerbeekPlantencentrum Eerbeek

Dankjewel Elan voor de gave huisstijl !

Johnny Van DijkFerro Investments

Super service!

Berto van den BergGacon Bedrijfswagen Spuiterij

Trouwkaart, dagkaart en naamkaartjes laten ontwerpen door één van de ontwerpsters van Nieuw Elan. Echt fantastisch geholpen! Leuke ideeën en kon perfect inschatten wat wij wel of niet mooi vonden. Heel erg prettig samengewerkt, met als resultaat een prachtige trouwkaart! Heel erg bedankt.

Judith

Toppers in hun vak! Creatief, vernieuwend en komen afspraken na. Fijn bedrijf om mee samen te werken!

Corry van RheenenCorry van Rheenen makelaardij

Ontzettend fijn bedrijf om mee samen te werken. Denken mee, zijn eerlijk over een ontwerp en kunnen een grote en vooral snelle levering aan!

Judith HuibersD-Tec products

'Horen' wat je wilt als klant en dat vertalen naar vakwerk. Die kunst verstaan ze bij Elan. Prettige en open samenwerking. Zeer aan te bevelen!

Astrid SchimmelGive & Care BV

Fijn creatief bedrijf! We hebben goed samen gewerkt. Ze hebben een zeer mooi ontwerp voor mij gemaakt. Alles was netjes en op tijd aangeleverd en zelfs meer dan ik had verwacht. Dit bedrijf is iedereen aan te raden.

Marco van DeeTekenbureau van Dee

Tineke heel klantvriendelijk aan de telefoon!

Robert van der VlietBerggoed Vastgoed BV

Zeer betrouwbaar en attent bedrijf waar al heel lang dezelfde mensen werkzaam zijn!

Corrie VonkRestaurant 't Veerhuis

Wij zijn zeer tevreden over de uitvoering van onze reclame uitingen verzorgd door Elan Media. De lijntjes zijn kort en het contact is prettig. Wij doen graag zaken met Elan Media!

Willy Kerpentiervan Gessel Ramen en Deuren

Top bedrijf... !! Voelt als familie en staan altijd voor ons klaar, denken goed mee en staan open voor alles. Als Ambtshuis hadden we ons geen beter reclamebureau kunnen wensen.

John van MeeterenBistro & Tapas ’t Ambtshuis

Een zeer tevreden samenwerking en uitvoering van o.a. de reclame uitingen, website, sociale media en promotie. Alles compleet verzorgd door Elan Media.

Wilco de BruijnDe Toffe Peer

Super professioneel bedrijf. Ze zijn flexibel, snel en maken zeer mooi drukwerk. Met kleine aanwijzingen/wensen maken ze met creativiteit en ervaring compleet drukwerk wat vaak bij het eerste concept al klopt. Het is laagdrempelig en denken mee met de laatste ontwikkelingen. Een aanrader!

Quint JesseBeautyBar 22

Nieuw Elan betekent voor mij duidelijke communicatie, snel schakelen op de juiste momenten en een groot team van deskundige mensen die van alle markten thuis zijn.

Joseph SmithHuverba

De top in hun werk.

Hein van BoxelStichting Jaimy